Έκθεση
Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Κρήτη ήταν η περιοχή όπου η θνησιμότητα από καρδιοαγγειακές παθήσεις είχε τις χαμηλότερες τιμές και η μακροβιότητα ήταν η πιο υψηλή. Το φαινόμενο οφείλονταν κυρίως στην μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου.
Η εθνογραφική έρευνα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας που επικεντρώθηκε στο καθημερινό διαιτολόγιο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προσδίδει το υγιές του κρητικού διαιτολογίου σε πιο σύνθετους παραμέτρους: στο νησί καταναλώνονται μια σειρά προϊόντων που ποσοτικά και ποιοτικά διαφοροποιούνται από τις άλλες ελληνικές και υπόλοιπες μεσογειακές περιοχές.
Παραθέτουμε σε συντομία παραδείγματα.
Ζωικά Προϊόντα
Τα κρέατα
Γενικά το ποσοστό κρεάτων αρνιών και κατσικιών στην σίτιση είναι χαμηλό, πλην των κτηνοτρόφων. Συνήθως την Κυριακή μαγειρεύονται κουνέλια, κότες ή θηράματα.
Η κάθε οικογένεια εκτρέφει ένα χοίρο που σφάζει τα Χριστούγεννα. Το κρέας τεμαχίζεται σε μακριές λωρίδες και βυθίζεται για ένα 24ωρο σε λεκάνες με ξύδι, λεμόνι και λίγο ελάτι, τεχνική τυπικά κρητική. Με αυτό το ξιδάτο κρέας γεμίζουν λουκάνικα και μαζί με τις υπόλοιπες λωρίδες τα καπνίζουν στο τζάκι με δροσερό φασκόμηλο. Άλλα μέρη του χοίρου τηγανίζονται και διατηρούνται σε δοχεία με λιωμένο λίπος. Η κατανάλωση διαρκεί 3-4 μήνες και είναι το μόνο χοιρινό κρέας που τρώνε τον χρόνο στην Επαρχία. Επειδή το ξύδι και το λεμόνι χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα εδέσματα είναι πιθανόν να συντελούν στην απομάκρυνση από τον οργανισμό των λιπαρών ρύπων.
Σαλιγκάρια
Τα προϊόντα του γάλακτος
Το μέλι
ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το λάδι
Η ποσότητα λαδιού που καταναλώνεται στην Κρήτη δεν διαφέρει από πολλές άλλες ελληνικές περιοχές και μαγειρεύεται εξίσου με τον ίδιο τρόπο.
Διαφέρει όμως για διάφορους λόγους η ποιότητα και ιδιαιτέρως η σχετικά υψηλή τιμή των οξέων. Πιθανόν όμως αυτά τα συγκεκριμένα οξέα να έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό.
Η ελιά
Οι Κρητικοί καταναλώνουν όλο το χρόνο μεγάλες ποσότητες ειδικής ελιάς, ονομαζόμενης σταφιδολιά , γιατί είναι ζαρωμένη σαν σταφίδα. Ανήκει στο είδος των μεγάλων ελαιοκάρπων που στην αρχή της ωρίμανσης, το φθινόπωρο, προσβάλλονται από μύκητα με αποτέλεσμα να προκαλείται ζύμωση στη ψίχα της ελιάς, εξουδετερώνοντας τα ισχυρά οξέα που περιέχει. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αφού πέσει από το δένδρο, σταφιδιασμένη, έχοντας πάρει ένα ανοιχτό καφετί χρώμα στο φλοιό της. Καταναλώνεται όπως έχει και περιέχει ένζυμα πιθανόν χρήσιμα στο μεταβολισμό.
Το κρίθινο παξιμάδι
Το καθημερινό ψωμί έχει στην Κρήτη τη μορφή κρίθινου παξιμαδιού, γιατί διατηρείται αναλλοίωτο για πολλούς μήνες. Βεβαίως το κριθάρι είναι ολικής αλέσεως και επομένως οι γνωστές ευεργετικές ουσίες του κριθαριού καταναλώνονται αυτούσιες.
Τα βρώσιμα άγρια χόρτα
Περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική περιοχή, η συγκομιδή άγριων χόρτων είναι επιτακτική στους επαρχιακούς πληθυσμούς της Κρήτης, εξαιτίας της αφθονίας τους (πάνω από 30 είδη), της ποικίλης και εξαιρετικής τους γεύσης και τους διάφορους τρόπους παρασκευής τους: ωμά, βραστά, μαγειρευτά. Φύονται όλο το χρόνο, με έξαρση από το φθινόπωρο έως την άνοιξη και τα περισσότερα είναι ενδημικά, για τα οποία αγνοούμε τις ενδεχόμενες ιαματικές τους ιδιότητες.
ΤΑ ΠΟΤΑ
Ροφήματα
Κρασί
Οινόπνευμα