Κεραμική
Παραδοσιακή Κρητική Κεραμική
Πιθαράκι – Τζάρα
Μικρογραφία της τζάρας διακοσμημένο με οδοντωτή ρόδα, 18ος αιώνας.
Μελοπίθαρο. Ειδικά κατασκευασμένο για την αποθήκευση μελιού. Ο κεραμίστας, με εξωτερική προσθήκη πηλού, δημιουργεί ένα αυλάκι κάτω από το στόμιο. Ο παραγωγός γεμίζει το αυλάκι με νερό, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα μυρμήγκια να φτάσουν το μέλι.
Κουρούπι. Μικρό δοχείο, 20 έως 40 λίτρων, συνήθως υαλωμένο εσωτερικά. Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ελιών, τυριών, παστών, τουρσιών, κλπ.
Κουρούπα . Όμοιο με το προηγούμενο, φέρει δύο μεγάλες λαβές για να διευκολύνει τη μεταφορά.
Μολυβωτό κουρούπι. Εισαγμένο δοχείο, από 5 έως 40 λίτρα, παραγωγής των κεραμικών κέντρων της Αττικής.
Μεσοπίθαρο. Κοντό πιθάρι με ευρύ στόμιο για την αποθήκευση καρπών όπως στάρι, κριθάρι, όσπρία.
Μπρίκα . Μεγάλο δοχείο 30 -40 λίτρων για την ρακή. Φέρει ενισχυμένη προχοή και 3 μονές ή 2 διπλές λαβές.
Καπάκι. Πήλινο πώμα για τα πιθάρια, με κεντρική λαβή. Τα καπάκια φέρουν συχνά μονόγραμμα του κατασκευαστή.
Διψέλι (με λαβές). Κυλινδρικό δοχείο για τη συντήρηση μικρών τυριών. Σε χρήση στην ανατολική Κρήτη. Έχει πάτο και δύο λαβές στο χείλος.