Select Page

Έκθεση

Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης

Μεταλλοτεχνία

Στην Ελλάδα η μεταλλοτεχνία έχει ηλικία 5000 χρόνων, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας τέχνη, ιδιαίτερα στις παραδοσιακές κοινωνίες. Πράγματι τα μεταλλικά εργαλεία και σκεύη διευκολύνουν κατά το μέγιστο την επιβίωση στην πρωτοβάθμια κάλυψη των αναγκών. Με την απόκτηση αυτή, μια ανθρώπινη ομάδα κερδίζει χρόνο για να μεθοδεύσει βελτιωμένη σκέψη, κοινωνική συνοχή και οργάνωση.

Στην κρητική κοινωνία της υπαίθρου των τελευταίων 300 χρόνων, ο κυρίαρχος μεταλλοτέχνης ήταν ο σιδεράς. Οι τεχνίτες του χαλκού, εξαιτίας της υψηλής τιμής του μετάλλου, είχαν τα εργαστήρια τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, για λόγους ασφαλείας. Οι τεχνίτες του μπρούτζου απουσίαζαν από την Κρήτη και μόνο τον 20ο αιώνα δυο εργαστήρια άνοιξαν στο Ηράκλειο και στα Χανιά, για να παύσουν τη λειτουργία τους πριν15 χρόνια.

Ο σιδεράς

Είναι ο κατασκευαστής των εργαλείων όλων των άλλων τεχνών και τον βρίσκουμε εγκατεστημένο σε κάθε μεγάλο χωριό της Κρήτης. Τα εργαλεία του είναι αυτά των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαϊκών συναδέρφων του. Έχει όμως δυο μειονεκτήματα. Δεν εισάγονται γαιωκάρβουνα στην Κρήτη και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ξυλοκάρβουνα που αναπτύσσουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τα ορυκτά. Επίσης δεν υπάρχουν εισαγωγείς σιδήρου και περισυλλέγει εγκαταλειμμένα μεταλλικά αντικείμενα διαφόρων ποιοτήτων. Για τα εργαλεία γενικής χρήσης χρησιμοποιεί μέτριας ποιότητας σίδερο, ενώ επιλέγει το καθαρό μέταλλο για αυτά ειδικής χρήσης.

Το εργαστήριο του σιδερά περιλαμβάνει το χώρο πυρράς με το μεγάλο φυσερό, διαφόρων τύπων αμόνια, τσιμπίδες, σφήνες, σφυριά κ.α.

Ο μπακιρτζής

Κατασκευάζει κυρίως δοχεία μαγειρικής, όπως τσικάλια διαφόρων μεγεθών, αλλά και πολλά είδη δοχείων για τη μεταφορά νερού, γάλακτος κ.α., πιάτα, ποτήρια, πιατέλες, κανάτες για το τραπέζι, φωτιστικούς λύχνους κ.α.

Τα εργαλεία είναι αρκετά περιορισμένα σε σχέση με τον σιδερά, γιατί ο χαλκός, σε μορφή φύλλων, σφυρηλατείται ψυχρός για να πάρει τις επιθυμητές μορφές. Αριθμούν ένα μικρό φυσερό, ειδικά αμόνια και σφυριά, ψαλίδια και τσιμπίδες.

Ξυλουργός

 

Ο τεχνητής αυτός στην κρητική ύπαιθρο αναλαμβάνει κάθε τύπου ξύλινες κατασκευές, από τα πατώματα, τις οροφές της οικοδομής, τις πόρτες και τα παντζούρια, τις σκάλες, τα έπιπλα, έως και τα φέρετρα. Τα εργαλεία του δεν είναι τόσο εξειδικευμένα όσο των αστών συναδέρφων του και αποτελούνται από μεγάλα και μικρά πριόνια, σφυριά, πλάνες, λίμες και σκαρπέλα, σφυχτίρες και τρυπάνια.

 

Υποδηματοποιός

 

Κοινό επάγγελμα στην κρητική επαρχία όπου ανεξαιρέτως όλοι οι άνδρες φορούν μπότες, η κατασκευή των οποίων απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από τα κοινά παπούτσια. Το εργαστήρι του υποδηματοποιού, ή «στιβανά», είναι μικρό και αποτελείται από μια καρέκλα και ένα τραπεζάκι όπου τοποθετούνται όλα τα εργαλεία και οι πρόκες για την επεξεργασία του δέρματος. Οι μπότες κατασκευάζονται από ένα μονοκόμματο δέρμα μοσχαριού που ράβεται στο πίσω μέρος του υποδήματος και καρφώνεται στη χοντρή σόλα με ξύλινες πρόκες. Ο στιβανάς παράγει επίσης γυναικεία και παιδικά παπούτσια.

Σαγματοποιός

Τα σαμάρια κατασκευάζονται για όλα τα υποζύγια και στην Κρήτη διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας γιατί παρουσιάζουν εγκοπές στο ξύλινο σκελετό για τη στήριξη των σχοινιών που κρατούν το φορτίο. Το σαμάρι αποτελείται από ένα ξύλινο ιδιόρρυθμο και πολύ γερό σκελετό που καλύπτεται στην εσωτερική του πλευρά με δερμάτινα μαξιλάρια που περιέχουν στάχυα και άλλες λεπτές φυτικές ίνες. Δερμάτινες λωρίδες το στερεώνουν στο μπροστινό και οπίσθιο μέρος του σώματος του ζώου και στο θώρακα του. Τέλος προστίθενται και οι αναβατήρες.

Ο σαμαράς χρησιμοποιεί μια ιδιόρρυθμη καρέκλα που συνεχίζεται από ένα είδος εργαστηρίου με χοντρό κορμό δένδρου σαν αμόνι. Τα εργαλεία του ξυλουργού είναι ελάχιστα με μερικούς κόπτες, τρυπάνια και ψαλίδια για τα δέρματα.

Σαράτσης

Ο σαράτσης ειδικεύεται στην κατασκευή όλων των δερμάτινων εξαρτημάτων της σέλας, του σαμαριού, των χαλιναριών κλπ. Τα εργαλεία του αποτελούνται από ένα μικρό τραπέζι στο οποίο είναι στερεωμένη μια ξύλινη μέγγενη για τα δέρματα, ένα κοφτερό εργαλείο που μοιάζει με δρεπάνι, διάφορους κόφτες και ζουμπάδες, τρυπάνια και βελόνες ραψίματος.

Πεταλωτής

Διαθέτει και αυτός μια καρέκλα που στηρίζει έναν κύλινδρο από κορμό δένδρου, στον οποίο έχουν συνδέσει το μικρό σιδερένιο αμόνι του πεταλωτή.

Τα διάφορα μεγέθη και είδη πετάλων και τα ειδικά καρφιά κατασκευάζονται από τον σιδερά. Ο πεταλωτής τα προσαρμόζει στο μέγεθος της οπλής του ζώου, αφού τα έχει πυρώσει στην φωτιά. Τα εργαλεία είναι λιγοστά και απλά: σφυριά, τανάλιες και ειδικοί κόφτες για το καθάρισμα των οπλών.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Στη μακροχρόνια κατάκτηση της Κρήτης το εμπόριο στις Επαρχίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι ανταλλαγές γίνονταν με είδος, ακόμα και για την αγορά αιγοπροβάτων ή υποζυγίων. Δικαίωμα στο εμπόριο είχαν μόνο Ενετοί και στη συνέχεια Τούρκοι, εγκαταστημένοι στα Λιμάνια των πόλεων της βόρειας Κρήτης. Οι μεσάζοντες ήταν Εβραίοι και Αρμένιοι, κάτοικοί των πόλεων αυτών. Τα κύρια προϊόντα της ενδοχώρας αποτελούσαν από τον 15ο αιώνα και ύστερα, το κρασί το λεγόμενο «malvicino» και το λάδι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι έφερναν κάθε πρωί, έξω από τις πόλεις, τα προϊόντα τους προς πώληση.

Στην Επαρχία κυκλοφορούσε ελάχιστο χρήμα γι’ αυτό στις ανασκαφές ενετικά και τουρκικά νομίσματα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Βεβαίως υπήρχαν ζυγαριές διαφόρων τύπων, ογκομετρικά δοχεία και μέτρα, αλλά το βασικό συνάλλαγμα ήταν καρπός και λάδι.