Select Page

Κεραμική

ΔΟΧΕΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ

Μιστάτο. Ογκομετρικό δοχείο του ελαιοτριβείου, χωρητικότητας 40 λίτρων έως τη βάση του λαιμού. Μια μικρή οπή στη βάση του επέτρεπε την εκκένωση του κατσιγάρου (απόβλητο του ελαιοπολτού) και το διαχωρισμό του από το καθαρό λάδι που επέπλεε.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ

Διψέλι. Μεγάλο κυλινδρικό δοχείο που χρησιμοποιείται σαν κυψέλη στην ανατολική Κρήτη. Τοποθετείται οριζόντια σε μαντρότοιχους και σε αλλεπάλληλα στρώματα. Οι μέλισσες δημιουργούν σειρά πεπλατυσμένων κυκλικών πιτών που κρέμονται από την οροφή.

Η μορφή ανάγεται στην αρχαιότητα και συντηρήθηκε στην Κρήτη και στις Κυκλάδες νήσους.

Φρασκί. Μινωική κυψέλη που χρησιμοποιείται στους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Φέρει στον πάτο μια στενόμακρη οπή ως θύρα κυκλοφορίας της κυψέλης. Λίγο ψηλότερα μια μικρή κυκλική οπή επιτρέπει τον εξαερισμό. Το δοχείο σκεπάζεται από σειρά ξύλινων πηχών στους οποίους οι μέλισσες θα κρεμάσουν την κερήθρα. Οι πήχεις σκεπάζονται από κλαριά πυκνού θάμνου που με τη σειρά τους θα καλυφθούν με ένα φαρδύ πώμα, το καπάκι του φρασκιού.

Καπάκι φρασκιού. Μεγάλο κυκλικό δοχείο σε μορφή τμήματος κώνου, με δύο μικρές εξέχουσες λαβές που σκεπάζει την κυψέλη του τύπου φρασκί.

Ροβοφράσκι. Μεγάλο ανοιχτό δοχείο, με δύο λαβές και οπή στη βάση. Γεμίζει με καρπό για τη διατροφή των αγελάδων και των υποζυγίων. Την προηγούμενη του οργώματος δεχόταν ρόβι με νερό που ζυμώνονταν για λίγο. Στη συνέχεια τάιζαν τις αγελάδες που αποκτούσαν ζωηράδα και δύναμη.