Select Page

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

HapticSOUND

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HapticSOUND

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

To Mουσείο Κρητικής Εθνολογίας συμμετείχε στο Πρόγραμμα “Σύστημα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας” ( ΗapticSOUND), το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Ειδικού Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Kαινοτομίας, με τη συνεργασία και Δνση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ( υπεύθυνος ο καθηγητής Μαυρίδης), και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Εταιρεία DATASCOUTING E.E.

Το Πρόγραμμα Εθνομουσιολογικής έρευνας, καταγραφής και τεκμηρίωσης των κρητικών μουσικών οργάνων, ειδικότερα της λύρας, του λαούτου και της ασκομανδούρας, πραγματοποιήθηκε σε όλη την Κρήτη με την εποπτεία του Δ/ντου του Μουσείου Χρ. Βαλλιάνου και της αρχαιολόγου Δ. Χατζή- Βαλλιάνου, κυρίως με τη συνεργασία 3 νέων ερευνητών: των αρχαιολόγων Ν. Λώκου και Β. Βλάχου και του μουσικολόγου Π. Κοντογούρη .
Συνεργάσθηκαν για την Συλλογή – εθνογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή πληροφοριών και τεχνικών για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα τόσο δια ζώσης , με επιτόπιες έρευνες, συλλογές και συνεντεύξεις σε όλη την Κρήτη, όσο και με βιβλιογραφική έρευνα σε βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά μέσα.

Ετσι δημιουργήθηκε στο ΜΚΕ ένα μοναδικό Αρχείο περισσοτέρων των 1000 δημιουργών – κατασκευαστών, των εν λόγω μουσικών οργάνων και οργάνοπαικτών στο ιστορικό πλάισιο των τελευταίων 100 χρόνων , ορισμένα δείγματα των οποίων εντάχθηκαν στην ιστοσελίδα του ΜΚΕ.