Έκθεση
Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης
ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
Η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης που βρίσκεται από το 1205 έως το 1945 σε εμπόλεμη κατάσταση, με μικρές μόνο ανάπαυλες, στη μακρά αυτή περίοδο.
Η έκθεση προβάλλει μερικά όπλα του 18ου και 19ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκαν στις επαναστάσεις εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Με την απελευθέρωσή της το 1898 και την επανένταξη της στην Ελληνική Επικράτεια, η Κρήτη γνώρισε ύστερα από 7 αιώνες την ειρήνη και έναν πολιτισμένο τρόπο ζωής με σχολεία, νοσοκομεία, Διοικητήρια, Δικαστήρια, Τράπεζες κ.α. Η περίοδος αυτή της αναγέννησής της υπήρξε πολύ σύντομη και διάρκεσε μόνο 43 χρόνια, όταν το 1941 η Γερμανική εισβολή αντιμετωπίζεται με απίστευτη θαρραλέα αυταπάρνηση. Μετά την ήττα απέναντι στην υπερσύγχρονη μηχανή πολέμου του Χίτλερ, άρχισε αμέσως η αντίσταση που διάρκεσε έως το 1945 με άπειρες συμπλοκές, δολιοφθορές και δυστυχώς την εκτέλεση χιλιάδων άμαχων ομήρων.
Τα εκθέματα που αφορούν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και που περισυλλέχθηκαν στην Κρήτη, ανήκουν στο Γερμανικό και Ιταλικό στρατό κατοχής και στο συμμαχικό, Άγγλων και Αμερικάνων που συμπολέμησαν με τους Κρήτες. Εκτίθενται επίσης φωτογραφικά πορτρέτα από τα αρχεία του Μουσείου, σε συνεντεύξεις με τους τελευταίους επιζώντες Κρήτες, οπλαρχηγούς, αντάρτες, κατασκόπους, συνδέσμους, ασυρματιστές, πληροφοριοδότες, προμηθευτές των αντάρτικων σωμάτων και συμμάχους δολιοφθορείς όπως ο Άγγλος Λόρδος Jellicoe και ο Γάλλος Jacques Sibard που με άλλους 3 συντρόφους ανατίναξαν το 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου,29 Γερμανικά βομβαρδιστικά που υποστήριζαν τις δυνάμεις του στρατηγού Romel στην Αφρική, με στόχο την κατάληψη των πετρελαιοπηγών της Μέσης Ανατολής.