Select Page

Έκθεση

Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πιστεύεται ότι η πρώτη καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου ήταν ηχητική, με το άσμα και μουσικό όργανο.

Πνευστά όργανα

Χαμπιόλι : λεπτό καλάμι, 8-9 χιλιοστών διαμέτρου, μήκους περίπου 20 εκατοστών, με πέντε τρύπες και εγκοπή στο σημείο εισαγωγής στο στόμα του οργανοπαίχτη.

Σφυροχάμπιολο : χοντρότερο και μακρύτερο καλάμι, με δημιουργία στο στόμιο του σφυρίχτρας και οπής για τον ήχο. Παλαιότερα είχε πέντε τρύπες και των ημερών μας έξι. Από την κάτω πλευρά υπάρχει επίσης μια τρύπα για την αλλαγή γκάμας.

Είναι χαρακτηριστικό όργανο της αρχαιότητας που ονομάζονταν ‘’δίαυλος’’, επειδή οι αυλοί (φλογέρες) ήταν δίδυμοι.

Ασκομαντούρα : ασκός από δέρμα τράγου στα δυο μπροστινά πόδια του οποίου στερεώνουν, στο ένα, μια ξύλινη φλογέρα που περιέχει δυο χαμπιόλια και στο άλλο ένα τμήμα λεπτού οστού ζώου μέσα από το οποίο ο οργανοπαίχτης φυσά ρυθμικά αέρα στον ασκό, τον οποίο πιέζει συγχρόνως για να ηχούν συνεχώς οι φλογέρες. Το όργανο είναι παγκοσμίως διαδεδομένο, όπως και τα δύο προηγούμενα και χρησιμοποιούνται από τους πληθυσμούς κτηνοτρόφων.

Έγχορδα όργανα

Κρητική λύρα : είναι ένα είδος πεπλατυσμένου βιολιού, σε σχήμα αχλαδιού, με τρεις χορδές. Τον ήχο παράγει το δοξάρι όταν σύρεται στις χορδές. Οι τελευταίες για να δημιουργήσουν τις νότες δεν πατιόνται με τα δάκτυλα αλλά σπρώχνονται με την επιφάνεια των νυχιών του αριστερού χεριού. Ο ήχος της λύρας μοιάζει πολύ με αυτόν του βιολιού.

Λαούτο : αχλαοειδές μεγάλο όργανο που μοιάζει με το μεσαιωνικό λαούτο, με 8 διπλές χορδές που παίζονται με φτερό γύπα. Συνοδεύει τη λύρα.

Στην ανατολική Κρήτη τη λύρα αντικαθιστά το βιολί. Πολύ σπάνια συναντιόνται στην Κρήτη άλλα μουσικά όργανα από την ηπειρωτική Ελλάδα.