Select Page

Μεταλλικά

Μεταλλικά Αντικείμενα στην Αρχιτεκτονική

Μελλοντική Χρήση – Προτάσεις

Οι τομείς στην οικοδομική, όπου μπορεί να γίνει χρήση του μεταλλικού σφυρήλατου αντικειμένου, είναι οι αναστηλώσεις και οι νέες κατασκευές.

Στην Κρήτη, ένα τόπο με μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά, είναι απαραίτητη η αναστήλωση, τόσο των κτιρίων των ιστορικών ιστών των πόλεων, όσο και διαφόρων μνημείων, όπως κάστρα, ενετικές βίλες, εκκλησίες, μοναστήρια κλπ. Λόγοι αισθητικής, ιστορικοί και οικονομικοί συντρέχουν στο να διατηρηθούν τα ζωντανά δείγματα της αρχιτεκτονικής παράδοσης. Τα κτίσματα αυτά του παρελθόντος προσδίδουν το «χρώμα» της εποχής τους, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, λειτουργούν δε σαν αφετηρία για νέες δημιουργίες και ευχαριστούν τον κάτοικο και τον επισκέπτη με την καλοδουλεμένη και ενδιαφέρουσα σύνθεσή τους. Η ανάγκη ύπαρξής τους όμως είναι βαθύτερη. Είναι η σχέση των κατοίκων με την πόλη και την ιστορία της, σχέση που έχει χαθεί μέσα στην ανελέητη καταστροφή των προγενέστερων αρχιτεκτονικών δειγμάτων σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Εξάλλου πιο πρακτικά προβλήματα, όπως το στεγαστικό, μπορούν να επιλυθούν με την αναστήλωση και αποκατάσταση των κτιρίων και μάλιστα οικονομικότερα.

Τα σιδερένια σφυρήλατα αντικείμενα, τόσο τα εξαρτήματα των κουφωμάτων, όσο οι σιδεριές και τα μπαλκόνια, αντιπροσωπεύουν κατασκευαστικές ανάγκες και αρχιτεκτονικές τάσεις άλλων εποχών, γι’ αυτό μια πρόταση για ανεπιφύλακτη σημερινή χρήση τους θα ήταν ανεδαφική.

Τα μάσκουλα, οι ζεμπερέδες, οι κλειδαριές, τα κοντομήρια, έχουν αντικατασταθεί στις σύγχρονες πόρτες με μηχανισμούς πιο ασφαλείς και εύχρηστους. Έτσι στη σύγχρονη οικοδομική δεν προτείνουμε τη χρησιμοποίησή τους. Προτείνουμε όμως να αντικαθίστανται ακριβώς τα ίδια σε μέγεθος, σχήμα και λειτουργία σε πόρτες και παράθυρα, που αναστηλώνονται. Τα μέταλλα αυτά πρέπει να επεξεργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλό.