Select Page

Έκθεση

Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης

ΕΠΑΝΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Για την εναποθήκευση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων χρησιμοποιούνται στην Κρήτη πληθώρα αγγείων διαφόρων μορφών και μεγεθών. Τα μεγάλα προορίζονται για το λάδι, το κρασί και το μέλι. Τα μεσοπίθαρα για τη φύλαξη των καρπών όπως στάρι, κριθάρι, όσπρια. Τα πιθαράκια και οι κουρούπες διαφόρων τύπων δέχονται τις βρώσιμες ελιές, τα καπνιστά κρέατα χοίρου διατηρημένα στο λίπος, τα τουρσιά και άλλα κονσερβοποιημένα προϊόντα, το αλάτι θαλάσσης, το πετιμέζι κ.α. Τα περισσότερα από αυτά τα δοχεία τοποθετούνται σε ισόγεια αποθήκη ή στο βάθος της μακρόστενης αίθουσας όπου βρίσκεται το τζάκι, η εστία μαγειρέματος και η τραπεζαρία.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Με τη μαγειρική και την κατανάλωση εξαντλείται η διαδικασία της διατροφής. Κατά το πλείστον τα σκεύη είναι κεραμικά διαφόρων μορφών ανάλογα τη χρήση. Οι πιο εύπορες οικογένειες χρησιμοποιούν και μπακιρένια σκεύη, ενώ οι ορεινοί πληθυσμοί λαξεύουν δοχεία σε συμπαγές ξύλο κορμού δένδρου. Για την παρασκευή των εδεσμάτων το πιο βολικό σκεύος είναι οι πήλινες ή ξύλινες λεκάνες διαφόρων μεγεθών. Οι μεγάλες μορφές είναι κατάλληλες για το ζύμωμα όπως και η σκάφη από τάβλες.

Για τη μαγειρική προτιμούνται οι πήλινες χύτρες αλλά και το μεγάλο μπακιρένιο τσουκάλι, όταν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα φαγητού. Τα ταψιά είναι σιδερένια, με μακριά λαβή, χειροποίητα από τους σιδηρουργούς.

Οι Κρητικοί δεν χρησιμοποιούν μεγάλες σούβλες όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά κοντές, 50 περίπου εκατοστών, στις οποίες περνούν κομμάτια κρέας ή θηράματα. Υπάρχουν επίσης κοντά στο τζάκι πολλά βοηθητικά σκεύη για τη μαγείρισσα.

Τα σκεύη φαγητού είναι πολύ λιτά: πήλινα πιάτα, ποτήρια και λεκάνες, προσωπικά ξύλινα κουτάλια και μαχαίρια. Τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχαν πιρούνια, τα αντικαθιστούσαν το μαχαίρι και το κουτάλι. Οι κανάτες νερού και κρασιού ήταν πήλινες επίσης, συχνά από ειδικά διαμορφωμένη ξεραμένη κολοκύθα που έχει μορφή καράφας.