Select Page

Έκθεση

Ταξινομική Παρουσίαση της Έκθεσης

H Διατροφή

Η συγκομιδή φυσικών προϊόντων για την κατανάλωση

Η Κρήτη υπήρξε ένας γεωφυσικός χώρος με πλούσιο Φυσικό περιβάλλον και με μεγάλη ποικιλία και ποσότητα άγριων φυτών και ζώων που διευκόλυνε, πριν 9000 χρόνια, την επιβίωση των πρώτων κατοίκων της αλλά επίσης και σε δύσκολες ιστορικές περιόδους όταν μειώνονται δραματικά τα αναλώσιμα προϊόντα που προέρχονταν από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Η συγκομιδή φυσικών προϊόντων συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα εξαιτίας της εξαιρετικής τους γεύσης και των ποικίλων τρόπων παρασκευής των εδεσμάτων.

Φυτική συγκομιδή

Τα άγρια χόρτα και μανιτάρια

Τα βρώσιμα άγρια χόρτα (πάνω από είδη) καταναλώνονται ωμά ή μαγειρευτά με νερό ή λάδι. Συλλέγονται από το φθινόπωρο έως το τέλος της άνοιξης. Μαγειρεύονται αυτούσια ή με την πρόσμιξη άλλων φυτικών ή ζωικών προϊόντων.

Οι καρποί θάμνων και δένδρων

Συμμετέχουν στη συγκομιδή, σε μικρότερο βαθμό, οι καρποί θάμνων και δένδρων.

Η συγκομιδή των ζωικών οργανισμών

Παράλληλα με τα φυτά η συγκομιδή εστιάστηκε και σε αναλώσιμα άγρια ζώα πάσης φύσης, τα κελύφη και τα οστά των οποίων βρίσκουμε σε νεολιθικούς οικισμούς.

 

Το μέλι, το πλουσιότερο φυσικό ζαχαρούχο προϊόν

Στα εκτεταμένα δάση της ορεινής Κρήτης αφθονούσαν τα άγρια μελίσσια που δημιουργούσαν αποικίες σε ρήγματα βράχων. Από την προϊστορική ήδη περίοδο οι Μινωίτες εκμεταλλεύτηκαν το περιζήτητο αυτό προϊόν για την εξαγωγή του και την ανταλλαγή αγαθών.

 

Τα σαλιγκάρια και οι πεταλίδες

Τα 4 είδη σαλιγκαριών της Κρήτης καταναλώνονται βραστά, αλλά κυρίως, μαγειρευτά με χόρτα, πατάτες, κολοκύθια, ντομάτες, χοντροαλεσμένο στάρι κ.α. Τηγανίζονται επίσης στο λάδι ή ψήνονται πάνω σε θερμές πλάκες. Οι Κρητικοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών το χρόνο. Οι πεταλίδες που μαζεύονται στα παράκτια βράχια της θάλασσας καταναλώνονται ωμές ή μαγειρευμένες με χόρτα.

 

Τα καβούρια των γλυκών υδάτων

Η Κρήτη είχε έως πρόσφατα, μεγάλο αριθμό ποταμών και ρυακιών με ολόχρονη ροή. Ο κάβουρας του γλυκού νερού αφθονούσε στις όχθες όπου κρύβονταν σε τρύπες σκαμμένες στο χώμα. Καταναλώνεται αφού βράσει σε αλμυρό νερό, τηγανιστεί ή ψηθεί στα κάρβουνα.

 

Τα χέλια

Τα χέλια αφθονούν σε όλους τους ποταμούς και λίμνες της Κρήτης, ακόμα και σε υψόμετρο των 800 μέτρων. Πιάνονται με διάφορες παγίδες ή με αγκίστρια. Μαγειρεύονται τηγανισμένα στο λάδι, αλευρωμένα και κομμένα σε μικρά τεμάχια.